Η γύρη ήταν γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη για τις πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της.
Είναι πολύχρωμη, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία έχει μαζευτεί. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.
Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα. Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Μπορούμε να την φάμε αυτούσια, να την αναμείξουμε με γιαούρτι και μέλι ή να την διαλύσουμε σε ένα ποτήρι χυμό. Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί, ξεκινάμε με μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας. Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά. Διατηρείτε στο ψυγείο.