Το μέλι της αρκούδας

Μελισσοκομικός Οίκος Καρυπίδη Γιώργου και Κατσιγιάννη Μαρία
Βιολογικό Μέλι από την Παρανέστια Γη και την Θάσο – Μια οικογενειακή υπόθεση.

«Το μέλι της Αρκούδας» είναι το μέλι που συλλέγουμε από τη γενναιόδωρη φύση της οροσειράς της Ροδόπης και τα δάση του νησιού της Θάσου. Η συλλογή του μελιού γίνεται από αυτοφυή βλάστηση και σε υψόμετρο από 200-1300 μέτρα.

Μέσα στην πλούσια από χλωρίδα Οροσειρά της Ροδόπης ζει το μεγαλύτερο άγριο θηλαστικό της Ελλάδος, η Αρκούδα. Αυτή είναι ο πρώτος και πιο φανατικός δοκιμαστής του μελιού μας. Προς τιμή αυτού του επίδοξου επιδρομέα που γεύεται κάθε χρόνο το μέλι μας, ονομάσαμε το μέλι αυτό ως, «Το Μέλι της Αρκούδας».

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η φυσική εκείνη τροφή, που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλη θρεπτική αξία.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών).

Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της φαρμακευτικής, και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού.

Η οικογένειά μας δραστηριοποιείτε στο χώρο της μελισσοκομίας από το 1950, όταν ο Αναστάσιος Καρυπίδης σε ηλικία δεκαέξι χρόνων σε ένα ορεινό χωριό της Δράμας βρήκε ένα μελισσοσμήνος στη κουφάλα ενός γεροπλάτανου. Αυτή έμελε να είναι η αρχή.
Από τότε το μεράκι, η εμπειρία και οι γνώσεις μεγάλωναν συνέχεια και έγιναν μια πολύτιμη κληρονομιά στην επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει σήμερα με τον ίδιο σεβασμό διατηρώντας τις παραδοσιακές αρχές και αξίες, την καλλιέργεια μελισσοκομίας.
Σήμερα ο αριθμός των κυψελών μας είναι 220.
Είναι μια συνειδητή επιλογή στην προσπάθεια να παραμείνουμε αυτόνομοι σε όλες μας τις δράσεις έχοντας τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής διατηρώντας σε πολύ υψηλό επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων μας..
Από το 2003 ενταχθήκαμε στην βιολογική μελισσοκομία θέλοντας να πιστοποιήσουμε την ποιότητα του μελιού που παράγουμε.

Οι Δρόμοι του μελιού μας
Η αρχή της άνοιξης μας βρίσκει στην περιοχή Πρινόλοφος του Δήμου Παρανεστίου Δράμας. Αφού συλλέξουμε τα πρώτα ανθόμελα, θα ανέβουμε πιο ψηλά στα 900-1450 μέτρα στην περιοχή Λυκοδίασελο όπου θα συλλέξουμε μέλι από καστανιές και αργότερα από βελανιδιά. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τα Χαμοκέρασα ή την Κρήνη στο Δήμο Παρανεστίου για συλλέξουμε μέλι και γύρη από το ερείκη ή σουσούρα.
Και τέλος το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα επισκεφθούμε το όμορφο νησί της Θάσου για συλλογή πευκόμελου.
Τέλη Οκτωβρίου θα επιστρέψουμε στον Πρινόλοφο Παρανεστίου, από εκεί δηλαδή που ξεκινήσαμε και έτσι θα κλείσει ο ετήσιος κύκλος παραγωγής μας ξεχειμωνιάζοντας και περιμένοντας την επόμενη άνοιξη.

Η μοναδικότητα
Η μοναδικότητα του μελιού μας οφείλετε στη μοναδικότητα της πλούσιας χλωρίδας της Παρανέστιας Γής και της ευρύτερης ορεινής περιοχής της Δράμας. Η ορεινή Δράμα αποτελεί ένα βοτανικό κήπο και τη ¨Μέκκα¨ του Δασικού Πλούτου στην Ελλάδα.
Η Οροσειρά της Ροδόπης, το Μενοίκιο Όρος και το Φαλακρό Όρος έχουν μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες στην Ευρώπη σε σχέση πάντα με την έκτασή της, με την εμφάνιση 4.300 ειδών και υποειδών φυτών. Η μεγάλη βιοποικιλότητα είναι αποτέλεσμα τόσο παλαιογεωγραφικών και οικολογικών παραγόντων όσο και ιστορικών, με την έννοια της μακραίωνης παραδοσιακής και αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι η περιοχή της Ροδόπης δεν «πάγωσε» την περίοδο των παγετώνων κατά την Πλειστόκαινο περίοδο την καθιστά ένα βοτανικό παράδεισο από άποψη ποικιλότητας ειδών.
Σχεδόν το 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης απαντάται στη Ροδόπη. Είναι λοιπόν φυσική συνέπεια τα είδη και οι γεύσεις του μελιού μας που συλλέγετε σ αυτήν την περιοχή να έχει πλούσια και πολύπλοκη γεύση, με λεπτά αρώματα.
Και όχι μόνο το μέλι αλλά και η γύρη μας. Η συλλογή του μελιού μας βασίζεται 100% σε αυτοφυή ορεινή βλάστηση, και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της βιολογικοτητας του. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όμως δεν σταματάνε μόνο στις γεύσεις, και τα αρώματα.
Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες μας δίνουν μέλια από νέκταρ και μελιτώματα, με ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, με μεγάλη πυκνότητα λόγω χαμηλής υγρασίας. Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ενός μελιού είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία. Αυτή φανερώνει και την ωριμότητα του. Όταν η μέλισσα συλλέξει το νέκταρ ή το μελίτωμα και το μετατρέπει σε μέλι, περιορίζει την υγρασία του σε βαθμό που να δημιουργείτε μια τροφή που δεν "χαλαει" ποτέ. Οι ενδεικτικές υγρασίες που κυμαίνονται τα μέλια μας είναι από 13%-16%, ανάλογα με το είδος του μελιού και την εποχή που συλλέγετε. Υποχρέωση και κανόνας για μας είναι, να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τους φυσικούς κανόνες παραγωγής για να διατηρούμε τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού μας και των μελισσοκομικών προϊόντων μας.

Κυριότερα προϊόντα

Στο καταπράσινο νησί της Θάσου το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό είναι το Πεύκο. Τα δάση από πεύκο, που ξεκινούν από την άκρη της θάλασσας και φτάνουν μέχρι τα 1100 μέτρα, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν ένα ελληνικό νησί προσφέρουν ένα εκλεκτής ποιότητας μέλι. Με ιδιαίτερο άρωμα και σκούρο χρώμα, το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Περπατώντας στα ορεινά μονοπάτια της Νότιας οροσειράς της Ροδόπης μπορούμε να παρατηρήσουμε την πλούσια χλωρίδα με την πιο μεγάλη ποικιλία λουλουδιών που συναντάμε στο ελληνικό οικοσύστημα. Σ´ αυτόν τον τόπο βγαίνει δυο ίσως και τρεις φόρες, αν θέλει ο Θεός, εξαιρετικό, αρωματικό ανθόμελο. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητές καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Έχει απαλή γεύση χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών δίνει ενέργεια και αντοχή ρυθμίζει την εντερική λειτουργία ενισχύει τη λειτουργία του ύπατος.

Στο βιολογικό μας μέλι προσθέσαμε βρώσιμο χρυσό. Ο χρυσός έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων αλλά και στην ψυχική ευεξία. Ο χρυσός βοηθά το δέρμα μας να είναι υγιές και απαλό, στην πρόληψη κατά της πρόωρης γήρανσης, στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων καθώς και στη καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Ιστορικά, ο χρυσός ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές αλλά και τις καλλυντικές του ιδιότητες. Στα χρόνια της Κλεοπάτρας, ο καθαρός χρυσός ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Στην αρχαία Ρώμη βάλσαμα χρυσού χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα, ο χρυσός θεωρείτο φάρμακο και κλειδί για τη νεότητα στην αρχαία Κίνα, καθώς η βασίλισσα της δυναστείας Ch’ ing χρησιμοποιούσε τον χρυσό στο πρόσωπό της κάθε ημέρα. Καθώς και οι Τσάροι στην Ρωσία τον χρησιμοποιούσαν σε όλα τα τρόφιμα και εδέσματα τους, ως συλλέκτη μικροβίων και δηλητηρίων...

Η γύρη ήταν γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη για τις πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της.
Είναι πολύχρωμη, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία έχει μαζευτεί. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.
Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα. Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Μπορούμε να την φάμε αυτούσια, να την αναμείξουμε με γιαούρτι και μέλι ή να την διαλύσουμε σε ένα ποτήρι χυμό. Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί, ξεκινάμε με μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας. Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά. Διατηρείτε στο ψυγείο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Το όνομα της το έχει πάρει άλλωστε από τους αρχαίους Έλληνες και δηλώνει ότι την ουσία αυτή την χρησιμοποιούν οι μέλισσες για τα πραγματοποιήσουν τα «οχυρωματικά τους έργα». Αναφορές για την πρόπολη έχουμε από τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη, και άλλους.
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακες ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά: επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωριδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου. Επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.
Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό.

Η κηραλοιφή είναι ο συνδυασμός του κεριού της μέλισσας με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τρέφει το δέρμα, ενισχύει την ελαστικότητα και αναπληρώνει τα πολύτιμα λιπίδια της επιδερμίδας. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος.
Η κηραλοιφή είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορούμε να προσφέρουμε στο δέρμα μας. Από την απλή ενυδάτωση και την περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα, και από δερματοπάθειες μέχρι πληγές, εγκαύματα και μολύνσεις.
Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες.
Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα.

Φωτογραφίες

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Για να μάθεις περισσότερα, μπορείς να διαβάσεις την Πολιτική Cookies.